ILMALÄMPÖPUMPPUTYYPIT


Ilmalämpöpumppu on yleisin lämpöpumpputyyppi. Ilmalämpöpumpussa lämpö siirretään kylmäaineen välityksellä ulkoyksiköstä sisäyksikölle. Hyötysuhde on hyvä ja hankintahinta pieni. Nykyisin yleisin kylmäainetyyppi on R410a, vanhemmissa saattaa tulla vastaan R407, joka on myös yleisempää jäähdytykseen käytettävissä laitteissa. 

SISÄYKSIKÖT


Omakotitaloissa käytetyissä ilmalämpöpumpuissa käytetään pääasiassa kahta eri mallin sisäyksikköä. Sisäyksikkö valitaan kohteen asennuspaikan mukaan. 

Yleisin on seinämalli, joka on myös halvin. Seinämalli on hyvä etenkin korkeissa huoneissa, jolloin se puhaltaa lämpimän ilman alas. 

Lattiamallin sisäyksikön voi asentaa ikkunan alle. Lattiamallin sisäyksikkö poistaa ikkunasta tulevaa vetoa. Koska sisäyksikkö on alhaalla, niin se on erityisen helppo puhdistaa.

Kattomallin sisäyksiköissä on iso kapasitetti ja niitä näkee lähinnä jäähdytyskäytössä. 

Kattokasetti on sisäänupotettu alaslaskettuun kattoon ja niitä käytetään kaupoissa ja teollisisssa rakennuksissa, missä on riittävästi asennustilaa. Kapasiteetti on hyvä ja naamioituu hyvin ympäristöön. 


SPLIT JA MULTISPLIT EROT


Split -mallissa on yksi sisä- ja yksi ulkoyksikkö. Marketeissa myytävät lämpöpumput ovat yleensä split -tyyppisiä.

Multisplit -mallissa on yksi ulkoyksikkö ja monta sisäyksikköä. Mallin käyttö on järkevää, jos sisäyksiköt tulevat eri kerroksiin, mutta ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Rajoituksena on, että sisäyksiköt eivät voi olla eri toimintatilassa  eli molempien on lämmitettävä tai jäähdytettävä yhtä aikaa tai toisen on oltava pois päältä.

Molemmissa malleissa lämpö siirretään kylmäaineen avulla.